PRAKTIJK LEVENSWERK   in  MUSSELKANAAL / GRONINGEN
Focussen

Leer luisteren naar de wijsheid van je lichaam.


Via de methode ‘focussen’ leer je luisteren naar de wijsheid van je lichaam. Het is dan onder meer ook een lichaamsbewustzijnsoefening.

Ik geef in mijn lessen veel lichaamsbewustzijn oefeningen en het focussen is hier een mooie aanvulling op.

Veel mensen luisteren pas naar het lichaam als het gaat schreeuwen.

Dit zie je bijvoorbeeld in het geval van een burn-out.

Bovendien zijn er veel mensen die aangeven ontspannen te zijn, terwijl er nog vele stresshormonen door het lichaam gieren.          Het niveau dat als normaal of ontspannen wordt ervaren is door gewenning veel te hoog.

Door lichaamsbewustzijnsoefeningen en zo ook het focussen, leren we te luisteren naar het lichaam als het nog fluistert.

We leren opmerkzaam te zijn op subtiele signalen en ontdekken wat het lichaam ons allemaal wel niet te vertellen heeft in alle mogelijke situaties waarin wij ons verkeren.

Als we beter leren luisteren naar ons lichaam, kunnen we er ook beter voor zorgen.

Bovendien, spiritueel gezien wordt het lichaam ook gebruikt als de poort naar een hoger bewustzijn.

Het helpt ons om voorbij verhalen, concepten en identificaties te gaan.

Om te ervaren en voorbij het denken te gaan.

 

Zelf probeer ik de dingen zoveel mogelijk moeiteloos te doen.

Mindfull, vanuit overgave. Waaraan kan ik het eerst merken als ik dat niet doe?

Juist, mijn lichaam. Het lichaam is voor mij de graadmeter van hoe ik de dingen doe en de keuzes die ik maak.

 

Meer weten over o.a. non-dualiteit, zelfonderzoek, bewustzijn en gewaarzijn? 

 

Het focussen helpt om zo steeds sneller signalen uit je lichaam op te merken als ook om deze te kunnen vertalen.

Het focussen helpt zo bijvoorbeeld ook om bepaalde beslissingen te kunnen nemen.

Naast dat het lichaam het vaak beter kan weergeven dan de mind, is het vaak ook stukken sneller.

We weten het alleen niet altijd op te merken of begrijpen niet goed wat het aangeeft.

 

Het focussen helpt ook om meer controle over je emoties en mind te krijgen.

Door op het lichaam te focussen stappen we namelijk uit het verhaal dat de mind creëert.

Het is vaak het verhaal dat onze emoties (onnodig) in stand houden.

Door onze aandacht te richten op ons lichaam komen we als het ware los van de verhalen en emoties en kunnen we de dingen ook beter van bovenaf bekijken.

Het helpt daarmee ook om beter te kunnen relativeren.

Gendlin zegt ook wel dat we met focussen verder gaan dan de gevoelens en emoties die we ervaren om tot een diepere wijsheid te komen. Bijvoorbeeld we zeggen ‘ik ben bang’ of ‘ik heb verdriet’, gaan we met focussen verder dan dat.

Dat we bang zijn of verdriet hebben weten we (over het algemeen) al snel.

Met focussen zien we dat maar verdiepen we het onderzoek, in plaats van dat we genoegen nemen met het antwoord van de mind ‘ik weet wel dat het angst is’. Daarmee gaan we voorbij aan wat het lichaam ons te zeggen heeft.

 

Eugene Gendlin

De methode ‘focussen’ is ontwikkeld door Eugene Gendlin en het verhaal over het tot stand komen van het focussen is bijzonder interessant. Als hoogleraar vroeg hij zich af hoe het komt dat sommige mensen goede resultaten hadden bij psychotherapie en waardoor het komt dat anderen dat niet hadden. Om dat te onderzoeken had hij honderden sessies opgenomen bij een groot aantal verschillende therapeuten. Ze vroegen zowel de therapeut als de cliënt of de therapie effect heeft gehad, en ze gebruikten ook psychologische testen om vast te stellen of er positieve effecten waren. Als deze alle drie overeenkwamen werd het bij de studie betrokken. Het lag voor de hand om te kijken wat de therapeut deed wat het maakte dat het wel of niet effect had. Maar toen ze de therapeuten met elkaar vergeleken konden ze hierin geen verband vinden. Toen ze vervolgens de cliënten met elkaar vergeleken ontdekten ze dat de de cliënten die vooruitgang boekten het vooral zelf deden! Ze ontdekten dat dat degene die baat hadden bij de therapie bij de eerste sessies niet helder konden uitdrukken wat ze op dat moment voelden. Ze begonnen langzamer te praten en vertelden wat ze in hun lichaam konden waarnemen, zoals ‘ik voel een soort van knoop in mijn maag’ of ‘ik voel spanning in mijn onderrug’. De cliënten waarbij de therapie niet aansloeg hadden wisten zich daarentegen telkens heel helder uit te drukken. Daaruit bleek dat ze vooral in hun hoofd bleven zitten.

 

Daarop bedacht Gendlin de methode die hij focussen noemde om ook degene die aanvankelijk in hun hoofd bleven zitten te kunnen helpen. Al snel werd deze methode niet alleen binnen de psychotherapie gebruikt, maar bleek het een methode die voor iedereen behulpzaam is. Het is in feite niet een methode die is bedacht, maar die van nature bij iedereen aanwezig is. *

 

Leren focussen

Gendlin’s Focussen in zes stappen

Het focussen kun je heel goed alleen doen, maar volgens Gendlin werkt focussen nog het beste als je het samen met iemand doet. Dat is omdat als iemand bij je zit, ook al zegt hij niets, het makkelijker is om je aandacht naar binnen gericht te houden en op te merken wat je kunt waarnemen.

 

Hoe moet je focussen? ik neem je mee in de sessie.

Tarieven/uur 

Individueel gesprek  € 70,00

Relatietherapie        € 90,00                  

Relatietherapie is met mannelijke en vrouwelijke therapeut.Betaling loopt via faktuur met betaalverzoek

Praktijk Levenswerk

voor individuele-en relatietherapie


 in Musselkanaal / Stadskanaal / Emmen / Groningen

geregistreerd therapeut aangesloten bij de beroepsvereniging LVPW


“Als therapeut val ik onder het Tuchtrecht van Tuchtcollege Complementaire Zorg (TCZ )  en ben ik aangesloten bij Geschillencommissie Stichting Complementaire en Alternatieve Gezondheidszorg (SCAG)